Monday, April 30, 2012

Gimme More

Why so malas one? 
Cannot like this ma!




gimme strength gimme strength

Friday, April 27, 2012

Dalam Kulit Siput




Hai! Budak dua orang ni adik-adik saya. Yang kecik Nano yang besaq Ciko. Dua-dua suka posing. Sebab tu la gambaq depa banyak kat sini. Sorang suka ghenyeh. Sorang senyum zip mulut. Kualiti gambaq tak memberangsangkan adalah disebabkan pencahayaan yang tidak baik. Ya, dan juga Evo 10 3D saya hanyalah 5 megapixel. Tapi saya sayang Evo saya.

Siang tadi saya pi Postgrade Seminar. Setiap minggu hari Jumaat ada. Ngeri pulak rasa. Sebab lepas present konfem-konfem ada orang tanya. Masalahnya susah betoi nak faham apa yang orang tanya. Dah faham, nak jawab pulak susah kan T_T Nanti sampai la giliran saya pulak present kat situ. Haru haru. Lepas seminar, ada jamuan kek. Sedapnya! Tapi saya macam was-was nak makan. Jadi terus balik office sendiri, pack-pack barang balik hall. Makan nasik goreng. Lagi sedap.

Tadi supervisor suruh pi meeting Statistician  kat Glasgow. Nanti pi mesti terkulat-kulat nak faham apa depa cakap. Pastu kena bawak bekal makan sendiri lah jawabnya..hehe..meeting 9pagi sampai 5 petang. Kalau jamuan pun mesti roti roti ja kan. Was-was lagi.

Esok saya nak pi shopping kat pekan. Sebab baju hari tu bawak beberapa helai ja tak cukup lah. Kena tambah stok. Tadi masa on the way nak pi Student Shop terserempak dengan dua pelajar lelaki usung dua paper bag Primark penuh barang, setiap seorang. Adakah mereka juga baru dapat gaji? Takpa, akan serbu Primark jugak esok, InsyaAllah.


Itu saja kesimpulan (in a nutshell-hence the title) untuk hari ini. Later!

Monday, April 23, 2012

The Laugh Song

Laughter is the best medicine.
Unwind your stress with this cute song!



Sunday, April 22, 2012

Edinburgh Tour with Syifa Harun

Syifa came from Newcastle yesterday and we went walking around Edinburgh city center. Since I am still very new here, I became a tourist guide fully dependent on the city map ;-) I still remember most of the places from my last 'holiday' with family though.

This is a compilation of the pictures I have yesterday. Not much I think. Pretty enough as an update to family and friends. These photos are not in chronological order.



 
West Princes Street Garden

Edinburgh Castle
Why my head is like that wan?? Tilt all the time T_T
Costa- George Street

We had hot chocolate before Syifa catch up her train back to Newcastle. This is my first time with Costa. The chocolate drink taste like Milo, extra Milo. I am not very fond of Milo, so will never have this again next time. Syifa don't finish hers too. See my tudung already kremot-kremot.

My Mixed Kebab. Chicken & Lamb with humus and olive and tomatoes and salads.
 

Royal Mile

World of illusion. Will try it one day. Did you realize in all my previous pictures in Edinburgh I'm wearing the same tudung? Unfortunately I don't know how and why I just brought two tudung bawal T_T. Sapa-sapa nak mai sini lepas ni, saya nak kirim tudung tau!



Nicolson Square
Heavy lunch near Nicolson Square. With 10% discount for student!
Syifa's meal look yummeah!
Spotted some tulips here. But they are already over kembang.


Princes Street is well know for its shopping attraction. They have LaSenza, Primark, River Island, Zara, H&M, Swatch, GAP, Clarks etc etc. Syifa bought a pair of Clarks. Must go shopping here later!


Overall, the actual scenery is much much more breathtaking. These pictures just don't do their justice. Maybe because of my camera. (should use DSLR i think). Professional photographer may be able to find the right angle to capture so that they will look nice in photos (and make you feel like you are there).  Sigh. so sorry about that.

Thursday, April 12, 2012

Chiffon Maxi Dress

Chiffon maxi dress from thepoplook.com

Managed to complete my collection of chiffon maxi dress from thepoplook! All three colours :) *happydance. Although I've no idea when will I wear it. Sigh. Only have the chance to wear the blush one twice before I came here.

Online shopping has been my ‘therapy’ from the last two years. My first purchase is a brown Korean bag, and it's still functioning well today...hehe.. Must remember  to make sure you spend within your monthly allowance that you allocate for shopping. Since it's tooo easy to make a purchase, some people keep on buying-buying-buying, can leads to bankrupt wan...haiya.. well, I am not that chronic. Yet! Haha

I don't plan to start buying online here in this near future. Afraid of being addicted! haha..oh, by the way clothes here are inexpensive. I should go shopping one day =)


I am writing this post using Manglish. Instead of English. 
I am Malaysian. my English is cukup makan.
*manglish = Malaysian English



Bye!

Dah sebulan.

Kuatkanlah tekad di hati
Memajukan diri
Tiada kejayaan yang datang
Tanpa usaha yang gigih
Bersusah-susahlah dahulu

Bersenang kemudian


Genap sebulan di sini. Tapi baru tiga minggu jadi student. Ada lagi tiga puluh lima bulan! Haha..gigih nak countdown. tak lah..bulan ni ja kira. Lepas ni tak dah kot, sibuk dengan research dah. Sebulan ni berlalu dengan smooth. Banyak cabaran tapi berjaya diharungi. Setiap hari ada ja perkara-perkara baru yang belajaq. Contohnya, ada hari belajaq jalan ke library, belajaq nama-nama makanan kat cafe, belajaq nak tengok makanan halal ke tak, belajaq cara nak pi kedai...perkara kecik-kecik ja. Tapi penting untuk kelangsungan hidup di sini :)


Weekend ni Dr Isthri dengan Kak Sya nak mai Edinburgh! Yahooo! Harap-harap dapat bertemu :)
(mereka adalah pensyarah di jabatan matematik, upm)

Tuesday, April 10, 2012

When the time gets hard...

When the time is hard
There’s no way to turn
As He promise He will always be there
To bless us with His love and His mercy
He’s always watching us, guiding us
And He knows what’s in all in our heart
So when you lose your way
To Allah you should turn

Friday, April 6, 2012

Nak Masak Nasi Pun Tak Senang

Panjang hujung minggu kali ni. Hari ni cuti good Friday. Isnin ni pulak Easter. Jadi, empat hari terus cuti *sigh. Flatmates semua pi bercuti..seminggu..next weekend baru depa pakat balik. Depa dah habis kelas. Nak tunggu final exam ja. Lepas tu dah summer break la pulak.

Minggu ni masuk minggu ketiga saya berhujung minggu kat sini. Tak banyak benda boleh buat dalam kampus ni. Tapi, saya selalu bangun pagi-pagi, pakai jaket, masukkan coklat dalam poket dan pi berjalan-jalan melawat kawasan. Stop tempat-tempat cantik dan ada kerusi, rehat sambil makan coklat. Bajet perantau.


Selalunya takkan duduk lama-lama. Sebab sejuk! Pernah berjalan pukul 9pagi..memang beku lah tangan. Konon-konon nak sambil-sambil ambik gambar..huh, memang tak lah. Tangan simpan dalam poket ja lah..Kebas sebab sejuk sangat!


Tadi dah beli new chocolate bar. Yang besar tu 1pound, bersamaan RM5. Kalau kat Malaysia berapa ye? Saya jarang beli..selalunya ada orang sponsor cokelat ;-)



Supervisor saya pesan, pastikan bekalan makanan mencukupi untuk cuti ni..sebab kedai dalam ni tutup. Oh, sungguh prihatin :)



Tadi kena tegur dengan staff kat sini, dia cakap kalau nak masak nasi pakai rice cooker tu, sila duduk di tepi periuk sampai masak untuk pastikan tak over boil dan menyebabkan alarm berbunyi dan bomba datang berlumba-lumba -_-".
Tapi lepas tu dia tukar arahan kepada, eh takpalah kalau awak taknak duduk sini pun cuma pastikan awak selalu datang jenguk2 keadaan rice cooker oookey ookey (dia suka sebut oookey)


Ookey Madam!

Tuesday, April 3, 2012

Salji!

Snow! Snow!

Rasa macam kanak-kanak riang tengok salji! Haha..seronok dipandang, tak seronok dirasa.
Pagi tadi time bangun subuh memang dah hujan...Angin pun kuat. Dengaq bunyi angin pun dah dapat bayang kesejukkannya. Pagi tu macam biasa lepak main Facebook dulu, nak tunggu hujan reda baru nak mandi. Sekali baca status kawan yang kat Edinburgh, Here come, it is snowing in April!   Terus la che pandang tingkap. Pergh!! begini kah snow?? Suka tengok...untuk pastikan lagi (sebab takot silap, ya la kan tak pernah tengok) berlari-lari anak ke dapur. Tingkap lebih lebar. Memang konfem lah salji datang. Sebab masa tu dah lebat sangat :)




Excited terus pm kawan-kawan kat Facebook & call Mama..haha..orang first time memang macam ni kot...kan? Sebab tak expect pun..kalau mai tu winter, ada salji mungkin tak se excited begini. Mungkin.


Tapi hari ni macam sat-sat ja salji. Tiba-tiba panas. Tiba-tiba salji lebat. Macam tu la...Sekarang ni ada salji sikit-sikit berkumpul tepi jalan. Satgi cair lah kot. Tadi time panas tu, bejalan la pi office. Sekali dekat nak sampai tu, salji turun siap angin ribut...macam nak terbalik pun ada. hehe...hey, saya nampak ada burung tu nak terbang pun payah tau. Dia tereverse ke belakang! 

Masa salji-salji tu jatuh atas jaket, boleh nampak la bentuknya...macam ais kacang tu ja...ingatkan ada bentuk cantik-cantik macam dalam TV tu T_T








Untung jugak lah saya kali ni ye..masa mai hari tu, Spring..banyak bunga-bunga kembang warna-warni. Lepas tu minggu lepas memang terik, banyak sunlight. Supervisor saya cakap, macam tu lah summer di Edinburgh. Dan hari ni SNOW pulak! 3 in 1 :)