Monday, February 28, 2011

Evolusi Jahitan Saya

Dah lama kata nak upload hasil karya seni tapi tak upload pun. Janji kosong ja kan? Huhu..sekarang saya upload ni..tengok dengan teliti. Pastu komen dengan berhati-hati..haha


Hasil pertama. Masa ni takdak idea, takdak templet. Kemahiran menjahit pun rasanya yang Form 3 dulu tu ja. Memang lah haru. Takyah zoom pun boleh nampak jahitan yang teruk. Tapi takpa. Kita belajar dari pengalaman. Ya tak?




Eewww..teruk teruk teruk!
Tidak berputus asa, cuba buat key chain pulak. Dengan template dari internet, terhasilah bird 

Mata tak lawa buat macam tu kan. Tapi takdak black beads untuk mata. Felt hitam pun takdak. Masa ni guna bahan-bahan dari pack yang beli dari Suha. Kecuali riben tu saya beli kat Jalan TAR.



Yang ni giraffe untuk hp Iyah. Tapi tempat hp strap tu kat badan, jadi bila gantung giraffe tu terbalik ;p Nak buat kat kepala dia, tapi kecik sangat. Tak reti. Ni paling susah lah setakat ni. Seharian buat. Sebab kecik sangat. Pastu berbintik-bintik pulak. Haih.



 Seterusnya, buat keychain pulak. Bentuk hati. This is my favourite so far. Macam mana nak taip bentuk love kat blog? Tak reti la...huhu..tolong ajaq sat T_T



 This one I tak tau lah apa. Fafa called it Angkasawan. Tyra called it Plankton..haha..apapun, tak lawa sebab tali halus kat atas tu senget lagi. Sebabnya dah terlajak jahit. Tapi malas nak bukak balik jahitan tu..hehe...Lepas tu buat bunga pulak. Semangat masa ni. Guna felt pack dari BudgetCraft pulak.




 Yang ni sat ja nak buat. Design jumpa somewhere dari Encik Google.




Lepas buat keychain dengan hp charm, cubaan buat brooch pulak..hehe..Tapi yang ni belom letak pin kat belakang lagi.



Hurmm..tu ja dulu setakat ni. Simpan yang lain untuk entry lain. Padahal dah takdak yang lain. Memandangkan masih baru dengan jahit menjahit ni, saya rasa susah lah buat benda-benda ni. Part paling tak suka, time gunting felt.Susahhh! Oh, say hi to my cikgu kelas jahit. Cik Fafa. bukan cikgu saya ja, Aini sekali.


Sebarang komen adalah di alu-alukan :-)



Kualiti gambar tak bagus. guna C3.

12 comments:

  1. hahaha..nnt sy pon nk ltk jgak la hasil keje keras tgn saye buat mende alah ni dlm blog.hehe..

    ReplyDelete
  2. awww,, sgt comel okey.tmbah yg zirafah tu..heheh..bagus2..byk bhan.kite beli felt yg 2 keping je..button takde, bead takde, reben pon takde..heheh

    ReplyDelete
  3. aini : letak2..hehe..untuk kepuasan diri ja ;-)

    nazirah : takpa, sebab awk kata hobi awk bermusim ja kan..mbazir beli byk2..hehe

    ReplyDelete
  4. assalam..hai..
    ok la tu..baru2 mmg camtu.. Kena buat selalu..lama2 nnt mahir la..
    Practice make perfect..^^ gud luck..

    ReplyDelete
  5. hehe..tq2..akan teruskan usaha :)

    ReplyDelete
  6. You do such beautiful work! Thanks for stopping by my blog :)

    ReplyDelete
  7. Thank you for the compliment ;-)

    ReplyDelete
  8. hani..comey nye..cm hani comey nye..heehhe..bley la ajar wt bnde ni .cm mnrik je..nk blaja2..

    ReplyDelete
  9. liena: boleh2..meh kita bljq sama2

    ReplyDelete
  10. http://www.feltcrafts.com/history.htm

    ReplyDelete
  11. cantiknya.. sy pun nak bljr jugak.. tlg ajar bleh :)

    ReplyDelete