Wednesday, August 27, 2014

Panduan Pelajar Baharu - Apa yang perlu dibawa?

Di sini saya listkan senarai barang yang perlu atau elok dibawa dari Malaysia. Barang-barang ini adalah yang sukar atau lebih mahal harganya di sini (Edinburgh khususnya, UK secara amnya) berbanding Malaysia. Saya compilekan senarai ini berdasarkan soalan-soalan yang student baharu selalu tanya dan dari pengalaman kami di sini. Moga bermanfaat.

Untuk senarai makanan yang perlu/tak perlu dibawa, sila klik MAKANAN YANG PERLU DIBAWA

1) Gajet
Jika anda gajet freako, atau scroll hp setiap masa, sila bawa power bank dari Malaysia. Sini semua gajet mahal berganda. Jadi, bawalah pendrive, camera, external hardisk, ipad etc

2) Lampu putih
Kebanyakkan lampu yang dijual adalah lampu kuning (macam kat hotel). Bila nak study agak tak puas la. Kebanyakkan rumah, tak pakai lampu kalimantang. Semua pakai jenis bulb tu saja. Jadi, kalau boleh tahu in advance rumah yang kita nak masuk tu pakai lampu jenis apa, boleh bawak lampu cahaya putih.

3) T shirt sebenar
Untuk wanita, susah betul nak cari t-shirt sebenar. Faham tak? yang kain t-shirt, berlengan panjang. Kebanyakkan yang dijual kain chiffon je. Jadi, if you need t-shirt, bawak siap-siap

4) Berus baju
Mungkin ada jual, tapi saya cari tak jumpa. Ringan ja pun kalau nak bawak :) [kawan cakap ada jual di Poundland]

5) Selipar tandas
Kalau datang around summer, tak ada masalah. Sepasang 1 pound saja. Tapi saya pernah cari time winter, memang tak jual. Takkan nak beli fitflop buat masuk toilet pulak -_-"

6) Alat tulis (atau alatulis?)
Sila bawa stok cukup untuk tahun pengajian anda. Sini mahal. Ya lah, sebab dia ikut rate dia kan. Sebatang pen 1 pound, kalau convert ke RM boleh dapat pen dakwat basah dah kat Malaysia. Kalau pemadam hilang, terus moody satu hari. Sebab sayang duit nak beli baru. Bagi pelajar phd, selalunya alatulis boleh ambil di school. Percuma (padahal dah masuk dalam yuran)

7) Tudung
Jika anda peminat tudung bawal, sila bawak stok mengikut tahun pengajian. Kalau peminat shawl lilit-lilit, sini bayak jual. Orang lilit kat leher, kita lilit kepala. Takda hal. Lawa pulak tu.

8) Kerongsang
Memang takda jual. Safety pins ada lah. Kalau kat Malaysia, seminggu sekali hilang pin kan. Sini tatanglah bagai minyak yang penuh. Kalau hilang, moody lagi satu hari.

9) Baju kebangsaan
Bawak lah. Nak raya di perantauan katanya kan.

10) Jalur Gemilang
Bawak. Boleh kibar-kibar time photoshoot, Malaysian gathering, panjat gunung dsb.

11) Anak tudung (inner tudung)
Sini ada jual snow cap saja. Hijabista sangat pakai snow cap dengan tudung

12) Cadar & sarung bantal
Kalau masih ada ruang, boleh lah bawak. Sini ada ja jual, saya beli yang 4-6 pound saja. Buruk la tapi. Kosong saja macam cadar asrama.

13) Quran tafsir
 Bawaklah kalau nak baca tafsir Bahasa Melayu atau Bahasa Indonesia. Moga perjalanan hidup anda diberkatiNya. Al-Quran jadikan amalan, moga tak hanyut anasir luar.

14) Sabun Taharah
Senang nanti kalau jalan-jalan tergesel anjing comel.


Sat saya fikir lagi. Kalau ada saya tambah. Kawan-kawan yang ada nak tambah, mari kongsikan. Terima kasih.


Jumpa di Edinburgh!

2 comments:

  1. Hi akak, akak ambil course apa eh masa first degree dulu? Dan ambil course apa di Edinburgh nie? Harap akak reply, TQ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. First degree dulu Bacelor statistik. Kat Edinburgh phd in statistics :)

      Delete